Kuchnia

Kuchnia Spiska

 Tradycyjna kuchnia spiska opiera się przede wszystkim na składnikach możliwych do pozyskania we własnym gospodarstwie, a zatem na: mięsie, mące, nabiale, jajach czy warzywach. Stąd też w jadłospisie spiskim odnajdziemy przede wszystkim dania mączne – kluseczki, placki i wypieki drożdżowe oraz dania na bazie ziemniaków, kapusty, fasoli (np. fizoły ze śliwkami – danie często serwowane podczas wieczerzy wigilijnej).
Jeśli chodzi o mięso – najłatwiej dostępne było mięso baranie, od święta zaś na stole pojawiały się potrawy z drobiu lub wykwintniej – z wołowiny i wieprzowiny. Na co dzień nie można było się też obyć bez omasty – do tego celu stosowano słoninę lub skwarki z boczku.
  Analizując przyprawy stosowane w kuchni spiskiej, trzeba przyznać, że nie był to szeroki wachlarz – używano przede wszystkim soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego. Niektóre gazdynie dodawały do sporządzanych potraw papryki, na przykład przygotowując zupę gulaszową, która nie była na Spiszu rzadkim specjałem. Choć wkoło nie brakowało ziół – rzadko używane były w kuchni. Po zioła sięgano raczej w przypadku określonych dolegliwości – z roślin leczniczych przygotowywano napary, herbaty, wywary wlewane do kąpieli lub syropy i nalewki.
  Niektórzy, przeważnie starsi mieszkańcy, dostosowywali swoją dietę do roku liturgicznego. Ograniczenia dotyczyły przede wszystkim Wielkiego Postu – nie jadano mięsa (według jednej z relacji garnki, w których przygotowywano mięso, czyszczono popiołem i odkładano aż do zakończenia postu), ziemniaki pozbawiano omasty, a częstym zamiennikiem tłuszczu był olej lniany.

* * *

  Dawniej gospodyni spiskie nie korzystały z książek kucharskich. Przepisy i sposób na wykonanie potrawy zdobywały zazwyczaj od matek, ucząc się „fachu” poprzez obserwację i uczestnictwo w codziennym życiu. Z tego względu nie posługiwały się wyznaczonymi proporcjami. Miarę poszczególnych składników, do uzyskania właściwej konsystencji, dyktowało wyczucie zdobywane w miarę doświadczenia. Dlatego też, zbierając przepisy współcześnie, występuje tak duży problem w uzyskaniu informacji na temat konkretnych proporcji. Najczęściej można usłyszeć, że trza próguwać, na oko dać, az bedzie dobre.

Opis wybranych spiskich potraw.

Mimo małej różnorodności składników w kuchni spiskiej warto skosztować jej specjałów, gdyż niepozorne na pierwszy rzut oka potrawy zachwycają podniebienia nawet największych kulinarnych sceptyków. Smacznego! 😊

Dziadki

Galuski

Grulownik Kapuśnik

Rogi

Wyroby mięsne

Fizoły ze śliwkami

Grule z kwaśnym mlekiem

Moskole

Szynka